Jultuttar / Saffransgubbar
INGREDIENSER
- 4 Ägg
- 2 msk honoung
- 1 g saffran- två små påsar
- 1 dl kokosmjölk
- 4 msk kokosolja
- 2 msk fiberhusk
- 3 dl valfritt glutenfritt mjöl
- 2 tsk bakpulver
- ett ägg utrört i en kopp till pensling.
GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg, honung och sirap några minuter i en bunke.
- Smält kokosoljan i kastrull med saffran och kokosmjölk, häll över i bunken.
- Tillsätt fiberhusk och rör om.
- Blanda ut bakpulvret i mjölet och vispa ner i smeten i bunken.
- Låt svälla 10 min och skopa upp i bullar på en plåt täckt med bakplåtspapper.
- Tryck ner ett russin i varje eller flera för att göra saffransgubbar och pensla med ägg.
- Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Willekola & Affekola
Vårat eget klassiska Willekolarecept! Går att variera till Affekola genom att byta ut chokladen mot vit växtchoklad eller enbart vanilj.
INGREDIENSER
- 1 dl flora margarin
- 1 dl socker
- 1 dl sirap
- 1 ruta mörk choklad eller 1 msk kakao
- 1 tsk vaniljpulver
GÖR SÅ HÄR
Koka samman margarin, socker och sirap
- Gör kulprov. dvs. häll lite i ett glas kallt vatten efter ca 5 min, om det går att forma till en kula är det lagom konsistens. Annars koka lite till och prova igen.
- Rör i en ruta choklad och vaniljpulver och häll upp i ex brödform med bakplåtspapper. ställ i kylen och skär i bitar när stelnat något.
- Dela bitarna från varandra så de ej smälter ihop igen, pudra potatismjöl+florsocker eller linda in bitarna i bakplåtspapper och förvara i kylskåpet.